Cambio climático y contaminación ambiental como generadores de crisis alimentaria en la américa andina: Un análisis empírico para Ecuador


Abstract:

From the perspective of food sovereignty, this investigation has as main objective to investigate the relationship between population growth and agriculture lands of Ecuador (1970 - 2013). These elements combined with climate change and environmental pollution show that we are moving into a food crisis. This investigation has been done using MCO, VAR and GRANGER's econometric model. Data sources are World Bank (2015) and Instituto Nacional de Meteorología e Hidrología (INAMHI). The results demonstrate an inverse and long term relation between arable lands and total population. Furthermore, there is a significant effect of CO2 emissions, temperature and precipitation on agricultural lands availability.

Año de publicación:

2018

Keywords:

  • Climate Change
  • ECUADOR
  • Farmlands
  • Population growth
  • Food sovereignty

Fuente:

scopusscopus

Tipo de documento:

Article

Estado:

Acceso restringido

Áreas de conocimiento:

  • Ciencias Agrícolas
  • Geografía
  • Seguridad alimentaria

Áreas temáticas de Dewey:

  • Otros problemas y servicios sociales
  • Economía de la tierra y la energía
  • Producción
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Objetivos de Desarrollo Sostenible:

  • ODS 2: Hambre cero
  • ODS 13: Acción por el clima
  • ODS 15: Vida de ecosistemas terrestres
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